Les fonts d'informació


Utilització de les fonts:

És habitual que les consultes bibliogràfiques, a causa del valor orientador i esclaridor que tenen, siguin un dels primers treballs que cal plantejar-se i realitzar.  Una ullada inicial sobre aquest material permetrà de resituar la nostra feina en un moment previ a l’elaboració, quan encara s’estan recollint materials i no s’han concretat massa els aspectes teòrics (estructures de treball, guions...). Això no vol dir, és clar, que se suspengui radicalment tota consulta bibliogràfica en etapes intermèdies o posteriors.

El tutor/-a donarà referència d’aquelles publicacions que es poden considerar més bàsiques o més adients per trobar el que busquem.

Ignorar sistemàticament les aportacions d’altri és un error, però caure en l’altre extrem també té efectes nocius per al treball, el podria convertir en una mera còpia, amb la qual cosa quedarien fora molts dels objectius bàsics proposats.
                   

És important ser selectiu en els textos escollits, cal fer la lectura amb rigor i un cert esperit crític, considerant que, encara que hagi estat escrit per algú que possiblement en sap més que nosaltres, hi ha opinions o valoracions en les quals intervenen molts factors (de coneixements de l’època, ideològics i fins i tot d’intencionalitats manifestes). És a dir, sobre un mateix tema dos especialistes poden discrepar i pot ser que cap dels  dos no tingui raó.
Adreces dels principals centres d'informació


Aquí tens alguna de les adreces que t’ajudaran a trobar la informació necessària per tal de fer el teu treball de recerca; de totes formes, pensa que serà el teu tutor/-a del treball qui t’orientarà en aquest sentit.

·         Catàleg integrat biblioteques públiques:

·         Catàleg col·lectiu de les universitats de Catalunya:  http://www.ccuc.es

·         Catàleg URV: http://cataleg.urv.cat

·         Dialnet : És una base de dades creada per la Universitat de La Rioja que conté el buidatge dels índexs de sumaris de la major part de les revistes científiques i humanístiques d'Espanya i Llatinoamèrica, incloent també llibres, tesis doctorals i altres tipus de documents. Es tracta d'un dels serveis de recerca més utilitzats en el món cultural hispà. Facilita, a més, l'accés a nombrosos continguts a text complet (uns 150.000 registres).   http://dialnet.unirioja.es.

·         RACÓ (Revistes Catalanes amb Accés Obert) S'hi poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de 381 revistes científiques, culturals i erudites catalanes. http://www.raco.cat/index.php/raco/index

·         Idescat: base de dades estadístiques de la Generalitat de Catalunya que conté estudis d'opinió i enquestes, així com dades estadístiques sobre societat, economia, educació, demografia i territori.

·         Observatori Català de la joventut: estadística oficial consistent en la recopilació de les dades bàsiques sobre la joventut provinents d’organismes de la Generalitat de Catalunya, d’estadístiques oficials o de bases de dades consolidades i de prestigi. Aquesta base de dades permet fer una anàlisi aprofundida sobre la situació i evolució de la realitat juvenil de Catalunya.

·         Web del Ministerio de Cultura amb enllaços a museus, arxius i biblioteques de l’estat:

·         Arxiu Nacional de Catalunya i Arxius Comarcals: http://cultura.gencat.net/anc/index.htm

·         Cercador d’arxius de Catalunya: http://cultura.gencat.net/arxius/directori.asp


Reus

·         Ajuntament de Reus
Plaça Mercadal,1
Tel. 977 759600

·         Biblioteca Central Xavier Amorós
C/ de l'Escorxador, 1
43202 Reus
Tel. 977 01 00 25
A/e
 bcr@reus.net
Web 
http://bcr.reus.cat

·         Biblioteca Centre de Lectura de Reus
Major, 15
43201 Reus
Tel. 977 773 112
A/e  
biblioteca@centrelectura.cat
Web:  
http://www.centrelectura.cat

·         Arxiu Comarcal del Baix Camp 
Carrer Sant Antoni Maria Claret, 3
43204  Reus (Baix Camp) 
Tel. 977 01 00 54 
A/e:  
acbaixcamp.cultura@gencat.cat
Web:
http://cultura.gencat.cat/arxius/acbc

·         Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca. Museu d'Art i Història de Reus

Plaça de la llibertat, 13
43201  Reus (Baix Camp) 
Tel. 977010662 
A/a info.museus@reus.cat
Web:  www.reus.cat/museus


·         Carrutxa. Biblioteca digital. Reus
En conveni amb l'Institut Municpal d'Acció Cultural de Reus.
Espai dedicat a la publicació d'articles i treballs sobre patrimoni cultural. Està organitzada a partir de documents en format text i en format pdf, accessibles mitjançant una base de dades que permet consultes per autor, títol i temàtica.
Web:  http://www.carrutxa.org/biblioteca/